Internet verbinding draadloos of satelliet

Wanneer je op zoek bent naar een voor jou passende internetprovider dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop een verbinding tot stand wordt gebracht.

Vast draadloos

Vaste draadloze breedband wordt vanaf een grondstation via radiosignalen verzonden naar het huis of bedrijf van een abonnee.

Omdat het minimale infrastructuur vereist – slechts een kleine antenne op het gebouw – is het een populaire optie voor mensen die in landelijke gebieden wonen. Vaste draadloze providers stellen doorgaans ook geen datalimieten in. Het heeft ook geen latentieproblemen, dus klanten die van online, gaming, VoIP en andere toepassingen houden die een lage latentie vereisen, zoals deze technologie.

Signaal belemmeren

Maar het gebruik van vaste draadloze verbindingen vereist een zichtlijn tussen de zender (meestal gemonteerd op een toren) en huis of bedrijf. Dat kan een aanzienlijke beperking zijn, aangezien heuvels, gebouwen en zelfs bomen het signaal kunnen belemmeren. De service kan ook negatief worden beïnvloed door regen, mist en ander weer. 

Bovendien verkopen deze ISP’s vaak de service, wat betekent dat de service langzamer kan worden naarmate er meer abonnees aan hun netwerk worden toegevoegd. Hou hier dus rekening mee wanneer je op zoek bent naar de beste internet provider.

Satelliet

Satelliet internet is bijna overal beschikbaar en is niet afhankelijk van telefoonlijnen, kabels of andere infrastructuur. Gebruikers hebben alleen een klein schoteltje in huis nodig gericht op het firmament. Het is ook veel sneller dan vroeger. Je kunt internet abonnementen vergelijken om inzicht te krijgen in de verschillende snelheden.

Het is ook veerkrachtig. Hoewel de satelliet tijdelijke storingen kan ondergaan tijdens regenbuien en andere weersomstandigheden, wordt deze over het algemeen niet beïnvloed door uitgevallen lijnen, doorgesneden kabels en andere problemen die vaak terrestrische providers verstoren. Satelliet is wel afhankelijk van grondstations verspreid over het land, die via glasvezel met internet zijn verbonden. Maar omdat ze met elkaar verbonden zijn, heeft een uitval meestal niet lang invloed op de service – of helemaal niet.

Uitdaging

Een uitdaging met satellietinternet is dat het een hogere latentie heeft dan andere, wat verwijst naar de tijd die het signaal nodig heeft om naar de satelliet in de ruimte en terug naar de aarde te gaan. Dit is meestal geen probleem voor surfen op het web of sommige streamingdiensten.

Aan de andere kant is de huidige satellietservice misschien niet ideaal als je van first-person multiplayer-gaming houdt of een aantal Virtual Private Networks (VPN’s) gebruikt. Bovendien bieden sommige satellietaanbieders nu onbeperkte data-opties – hoewel jouw snelheden nog steeds tijdelijk kunnen worden beperkt nadat je jouw toegewezen basisgegevens hebt gebruikt, die worden gedefinieerd wanneer je jouw serviceplan kiest.

Voor mensen in gebieden die niet of onvoldoende worden bediend, is satelliet een solide keuze die voortdurend beter wordt. De snelheden nemen toe in de komende jaren en pakketten worden genereuzer.

Wanneer je op zoek bent naar een voor jou passende internetprovider dan zijn er een aantal zaken waar je rekening…

Leave a Reply

Your email address will not be published.